De Vondelingprijs en de Stuivelingprijs

Klik hier voor informatie over het doen van een inzending of het voordragen van kandidaten

De Vondelingprijs en de Stuivelingprijs worden jaarlijks uitgereikt aan personen ‘die met regelmatige publicaties in media nieuwe inzichten en heldere analyses hebben gegeven van politieke en bestuurlijke processen en structuren in Nederland op nationaal, regionaal of lokaal niveau.

De Anne Vondelingprijs wordt uitgereikt voor publicaties op nationale schaal, de Saskia Stuivelingprijs voor publicaties met een regionale of lokale doelgroep.

Onder publicaties verstaat de stichting ook radio- en tv-uitzendingen, podcasts en internetpublicaties.

De jury kan in de persoon van één journalist een hele redactie lauweren.

De inzendtermijn opent jaarlijks op 1 december van het jaar waarover de prijs wordt uitgereikt. De inzendtermijn sluit twee maanden later, op 31 januari van het volgende jaar. Inzenden kan via het adres inzendingen@annevondelingprijs.nl.

De prijzen worden in de tweede helft van maart uitgereikt in Den Haag. De prijsuitreiking vindt plaats door een prominente Nederlander die bij die gelegenheid een toespraak houdt over actuele politieke en/of journalistieke vragen.

Beide prijzen bestaan uit een geldbedrag van € 2.500 en een beeldje.
Het bronzen beeldje van Anne Vondeling is een ontwerp van door Bep Sturm-Van de Bergh.

De Stuivelingprijs heet officieel ‘de Saskia Stuivelingprijs verbonden aan de Anne Vondelingprijs’.  Hij is in 2017 ingesteld na het overlijden van de langjarige oud-voorzitter van de stichting.