Aukje van Roessel wint Anne Vondelingprijs 2015

Aukje van Roessel
Aukje van Roessel

De Anne Vondelingprijs 2015 is toegekend aan Aukje van Roessel, politiek redacteur van het weekblad De Groene Amsterdammer. Zij krijgt deze prijs voor politieke journalistiek voor haar kritische en originele beschouwingen over de Haagse politieke arena. Bovendien neemt ze het in haar wekelijkse columns in De Groene regelmatig op voor de democratie en de rechtsstaat.

De prijs wordt aan Aukje van Roessel uitgereikt tijdens een bijeenkomst in de Eerste Kamer der Staten-Generaal op woensdagmiddag 29 juni. Bij die gelegenheid houdt burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam een actuele toespraak over persvrijheid.

De prijs is genoemd naar voormalig politicus en oud-voorzitter van de Tweede Kamer Anne Vondeling (1916 – 1979). Vondeling is onder meer bekend door zijn strijd tegen de verloedering van de Nederlandse taal. De prijs wordt sinds 1981 jaarlijks kort voor de zomervakantie uitgereikt. Inzendingen zijn door de jury beoordeeld op een kritische visie op de politiek en het op heldere wijze verklaren van politieke vraagstukken.

De jury voor de Vondelingprijs bestaat uit Roel Janssen (voorzitter; financieel-economisch journalist, auteur), Maria Henneman (oud-journalist, strategisch beleids- en communicatieadviseur), Carla van Baalen (hoogleraar parlementaire geschiedenis), Jan Schinkelshoek (voormalig journalist, oud-lid Tweede Kamer) en Sywert van Lienden (politiek activist en lobbyist). Roel Praat (oud-journalist en oud-directeur Algemene Rekenkamer) is secretaris van de jury.